Co wpływa na właściwe działanie mózgu?
Mózg jest organem który umożliwia myślenie, uczenie się, zapamiętywanie i koncentrację. Duży wpływ na właściwe działanie mózgu mają dostarczane organizmowi składniki odżywcze. Witaminy i minerały korzystnie wpływają na pamięć, uczenie się oraz funkcje poznawcze, czyli na prawidłową pracę mózgu. Witamina B1 jest bardzo ważna w przekazywaniu impulsów nerwowych. Jej niedobór powoduje ich uszkodzenie, co wpływa na działanie całego układu nerwowego. Witamina B6 wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Dużo witaminy B6 jest w soku winogronowym, ale nadmierne jego wypijanie podnosi poziom trójglicerydów. Dlatego warto stosować suplementy diety. Ogólnie witaminy B poprawią pamięć oraz zapobiegą apatii i depresji. Brak tych witamin powoduje przewlekłe zaburzenia pamięci i koncentracji. Podobnie brak w organizmie Witaminy PP powoduje problemy z szybkim kojarzeniem i ze skupianiem uwagi. Aby uzupełniać organizm w te niezbędne witaminy, należy spożywać produkty mleczne, ziarna zbóż i rośliny strączkowe. Jeśli jesteśmy zmęczeni, łatwo czegoś zapominamy i irytujemy się często, to oznacza, że nasz organizm ma niedobór kwasu foliowego, który jest niezbędny dla wszystkich komórek. Kwas foliowy zawarty jest w szpinaku, szparagach, brokułach i soczewicy.
Wapń podobnie jak magnez i cynk jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym dla naszego mózgu. Bierze on udział w procesach biochemicznych, które zachodzą w neuronach. Niedobór wapnia powoduje bóle głowy, stany lękowe, depresję oraz schorzenia neurologiczne. Najwięcej wapnia jest w serach żółtych, topionych, w serze białym, orzechach, w kapuście, szpinaku i brukselce. Witamina C ułatwia uczenie i zapamiętywanie oraz chroni mózg przed stresem oksydacyjnym. Poprawia także koncentrację i sen. Witamina C nie jest magazynowa w organizmie, dlatego trzeba ją dostarczać z pożywieniem to jest ok. 90 mg dziennie. Najlepszymi źródłami witaminy C jest czarna porzeczka, cytrusy i papryka.
Magnez wpływa na prawidłową pracę układu odpornościowego. Brak magnezu powoduje drętwienie kończyn i drganie powiek. O przyjmowaniu magnezu nie powinny zapominać osoby, które często miewają stresy, różne niepokoje i pijące dużo kawy. Najwięcej zawartości magnezu posiada kakao i czekolada. Z uwagi na to, że jest trudno przyswajany, należy go uzupełniać suplementami diety.
Cynk jest pierwiastkiem pełniącym w ludzkim organizmie ważne funkcje. Wpływa on na wzrost i ogólny rozwój młodego organizmu oraz na czynności układu odpornościowego. Ponadto umożliwia odbieranie bodźców słuchowych i smakowych. Jego niedobór związany jest z różnymi zaburzeniami neurologicznymi i psychologicznymi. Zmiany w homeostazie cynku stwierdzono w chorobie Parkinsona i Alzheimera. Dzieci z niedoborem cynku rozwijają się wolniej. Pokarmami bogatymi w cynk są pestki dyni, mięso wołowe i krewetki. Fosfor poprawia pamięć. Znajduje się on w serach, mięsie i rybach.
Żelazo jest ważnym nośnikiem tlenu dostarczanego z krwią do mózgu. Jego zawartość znajduje się wątróbce i czerwonym mięsie oraz w warzywach strączkowych, kaszach i suszonych owocach. Ważnym źródłem energii niezbędnej do prawidłowej pracy mózgu są węglowodany. Znajdują się one w pieczywie razowym, kaszach, brązowym ryżu i w płatkach owsianych.
Białko, odpowiada za regenerację komórek nerwowych. Znajduje się ono w chudych mięsach, twarogach i rybach. Wszystkie te składniki można dostarczać organizmowi nie tylko w naturalnej diecie, ale także poprzez przyjmowanie odpowiednich suplementów. Jednakże przed zakupem wybranego preparatu bogatego w wyżej wymienione pierwiastki, należy wykonać stosowne badania, by dowiedzieć się, jakich dokładnie składników mineralnych potrzebuje nasz organizm.
A.S.