Jednym ze składników APATILU COMPLEX jest kwas alfa-liponowy (ALA).
Kwas alfa-liponowy jest związkiem o bardzo silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Wyniki badań naukowych potwierdzają także korzystny wpływ tego związku na pracę wątroby, oraz spowalnia procesy starzenia się. W połączeniu z odpowiednio dobraną dietą redukcyjną wpływa na skuteczność procesu odchudzania. Ponadto częściowo blokuje wytwarzanie substancji wpływającej na zwiększenie predyspozycji do powstania otyłości i zespołu metabolicznego, czyli chemeryny.
Kwas alfa-liponowy stanowi jeden z najsilniej działających przeciwutleniaczy w organizmie człowieka. Najnowsze doniesienia naukowe wskazują, że kwas ten ma potencjalnie korzystny wpływ na zwalczanie otyłości, cukrzycy i innych zaburzeń. Wraz z upływem lat synteza ALA ulega osłabieniu, dlatego warto włączyć do swojej diety pokarmy będące jego źródłem lub też wprowadzić suplementację preparatami zawierającymi kwas alfa-liponowy np. Apatil Complex
Wśród schorzeń, w których stosowanie ALA może okazać się pomocne wymieniania się jaskrę, zaćmę, choroby metaboliczne, takie jak: cukrzyca, miażdżyca, hipercholesterolemia, zaburzenia neurodegeneracyjne, zwłaszcza choroby Alzheimera i Parkinsona oraz zespół przyspieszonego starzenia się. Ponadto kwas alfa-liponowy stosowany jest w leczeniu zatruć, ponieważ posiada zdolność wiązania jonów ołowiu, miedzi, cynku i manganu.
Suplementacja kwasu ALA przyczynia się także do zminimalizowania negatywnych skutków leczenia u pacjentów w trakcie i po chemioterapii !
Właściwości hipoglikemizujące i antyoksydacyjne
Ponadto kwas alfa liponowy wspomaga pracę wątroby, zmniejsza negatywne skutki nikotyny. U sportowców zażywających kwas alfa liponowy zauważa się następujące efekty:
- redukcja tkanki tłuszczowej
- wspomaganie pracy serca
- ochrona przed wolnymi rodnikami
- nasilenie działania kreatyny
- uwrażliwienie mięśni na kreatynę
Kwas ten działa przeciwzakrzepowo oraz przeciw zapalnie.
- Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy
Citrus aurantium, powszechnie znana jako pomarańcza gorzka charakteryzuje się wielokierunkowymi właściwościami prozdrowotnymi. Preparaty z pomarańczą gorzką wykorzystywane są w terapiach wspomagających leczenie bezsenności, stanów lękowych, zaburzeń żołądkowo-jelitowych oraz otyłości.
Główną substancją czynną zawartą w tej roślinie jest p-synefryna, która posiada działanie zbliżone do kofeiny i efedryny. Synefryna zawarta w skórce pomarańczy gorzkiej wpływa na zmniejszenie apetytu oraz pobudzenie metabolizmu, przez co wspomaga redukcję wagi oraz znajduje zastosowanie w produktach odchudzających.
Ekstrakty z owoców pomarańczy gorzkiej wykazują ponadto działanie antyseptyczne, przeciwutleniające, przeciwskurczowe, aromatyzujące, wspomagające trawienie, uspokajające i tonizujące.
- Witaminy z grupy B : kwas pantotenowy, witamina B6, B1, B12, B2
Witaminy z grupy B odgrywają istotną rolę, wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Kwas pantotenowy to składnik koenzymu A, który pełni ważną rolę w procesie przemian metabolicznych. Witamina B5:
- bierze udział w istotnych reakcjach biologicznych, które mają związek z gospodarką energetyczną, metabolizmem tłuszczów, węglowodanów i białek
- uczestniczy w syntezie cholesterolu, witaminy A, witaminy D
- wspiera produkcję hormonów steroidowych,
- wspomaga proces regeneracji komórek skóry
- bierze udział w syntezie hemu
- wspomaga proces wytwarzania przeciwciał
Ponadto przyczynia się do:
- redukowania znużenia i zmęczenia
- utrzymywania sprawności umysłowej na optymalnym poziomie
Witamina B1, inaczej tiamina, to związek potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a tym samym – niezbędny w codziennej diecie. Witamina B1 ma wpływ na pracę układ nerwowego i sercowo-naczyniowego, wspomaga układ immunologiczny oraz wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
Witamina B12, odgrywa w naszym organizmie niezwykle ważną rolę, a jej odpowiedni poziom jest niezbędny dla właściwego funkcjonowania. Posiada ona największą strukturę spośród wszystkich witamin, a zawartości swoją drugą nazwę – kobalamina – zawdzięcza zawartości kobaltu. Jest witaminą powstającą jedynie z udziałem mikroorganizmów. Ponieważ organizm nie może wytworzyć jej samodzielnie, musimy dostarczać ją sobie wraz z pożywieniem.
Witamina B6, jest istotnym składnikiem w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego, ponieważ bierze udział w tworzeniu przeciwciał, limfocytów i innych komórek odpornościowych. Bierze udział w wielu procesach metabolicznych, reguluje pracę układu nerwowego, a jej optymalny poziom wpływa na pozytywny nastrój. Pirydoksyna przyczynia się także do powstawania przeciwciał chroniących organizm przed infekcjami.
Witamina B2, zwana również ryboflawiną, to związek organiczny składający się z rybitolu i flawiny, który pełni ważną funkcję w ludzkim organizmie. Ma znaczenie zarówno dla zdrowia, dobrego samopoczucia, jak i urody. Odpowiada m. in. za prawidłową pracę układu immunologicznego, dobry wzrok i piękną skórę.
Ryboflawina wspiera pracę układu nerwowy oraz odpornościowy. Ma ogromny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku. Umożliwia transport tlenu w soczewce, zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy, umożliwia prawidłowe widzenia.
Inne funkcje ryboflawiny to:
- wzmacnianie działania insuliny
- jest niezbędna do wydzielania kortyzolu, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne
- zapewnia prawidłowy wzrost u dzieci
- bierze udział w procesie tworzenia czerwonych płytek krwi
- odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii
- ma dobroczynny wpływ na błony śluzowe
- chroni drogi oddechowe przed działaniem czynników zewnętrznych
- dba o prawidłowy stan błony śluzowej układu pokarmowego
- dba o prawidłową gospodarkę hormonalną
- reguluje ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca
- zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
- chroni przed stresem oksydacyjnym
- zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego
- chroni przed depresją poporodową
- zmniejsza częstotliwość i czas trwania ataków migreny
- pomaga łagodzić zmęczenie i znużenie
Fosfatydyloseryna jest niezwykle istotna dla możliwej poprawy funkcji poznawczych mózgu oraz może wpływać pozytywnie na stopniowe łagodzenie skutków stresu. Udowodniono, że fosfatydyloseryna jest w stanie zwiększyć wydzielanie neuroprzekaźników: dopaminy, acetylocholiny i noradrenaliny, a także podwyższać stężenie glukozy w mózgu. Wpływa to korzystnie na wyższe czynności centralnego układu nerwowego, takie jak uwaga, percepcja, pamięć czy kojarzenie.