Ostropest plamisty
jest źródłem białka oraz charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Ostropest plamisty mielony zawiera sylimarynę (0,53%).
SKŁAD:
100 % mielone ziarna ostropestu plamistego (zawiera gluten).
SPOSÓB SPOŻYCIA:
1 łyżeczkę proszku zalać 1 szklanką gorącej wody i powoli ogrzać do wrzenia. Gotować łagodnie pod przykryciem ok. 5-10 min. Odstawić na 15 min i następnie przecedzić. Zaparzony płyn wypić w trzech porcjach w ciągu doby. Mielony ostropest można dodawać także do zup, potraw warzywnych, musli, produktów mlecznych (jogurtu, kefiru, twarogu), pieczywa i koktajli owocowych. Zaleca spożycie do 2 łyżeczek ostropestu plamistego dziennie. Nie polecany dla niemowląt i małych dzieci.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Wartość odżywcza w 100 g produktu*
Wartość energetyczna 1657 kJ / 402 kcal
Tłuszcz, w tym: 34 g
- kwasy tłuszczowe nasycone 4,8 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 6,8 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 15 g
Węglowodany, w tym: 1,5 g
- cukry 1,1 g
Błonnik 41 g
Białko 20 g (40%*)
Sól 0,02 g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal)